14 Haziran 2016 Salı

Teotihuacan, Feathered Serpent and Tides


The most prominent Classical Mesoamerican city, Teotihuacan (100-500 AD) reveals cultural aspects in common with succeeding Mayan and Aztec civilizations. This city with around 150.000 population had a central sacred precinct with pyramids dedicated to sun, moon and the feathered serpent and secure dwelling compounds for rich people. Building walls are embellished with colorful decoration on lime plaster made of crushed sea shell. We see sea shells on relief decoration of the pyramid dedicated to the feathered serpent, which is called Quetzalcoatl in later Nahuatl language. In Aztecan representations of  Quetzalcoatl, the deity wears a conch shell necklace (in Codex Barbonicus).

Quetzalcoatl representation in Codex Barbonicus


I believe that tides had the main role in formation of representation of the feathered serpent, which had a significant place in religious beliefs of Teotihuacanos and the later Mayan and Aztec people. It is a well-known fact that just after high tide, when sea water retreats, is the best time for collecting sea shells. The tidal effect reaches its top when earth, moon and sun get in the same line. The highest tide is formed by co-effects of gravitational forces of sun and moon on earth.  



On the feathered serpent pyramid / temple in Teotihuacan a creature / deity with totally circular eyes is also represented besides the feathered serpent. It could be surmised that it represents the sun and moon aligned in the same line with earth.

Outer decoration of the Feathered Serpent Pyramid / Temple at Teotihuacan



In zoomorphic representations of Quetzalcoatl, curvature of the serpent presents perpendicular undulation. Maybe that natural event that has undulation in its trajectory led it to be represented by a serpent. It is also probable that fluctuating seasonal changes inspired that representation as well.      

Mayan representations of Feathered Serpent.Yaxchilan Lintel (left) and outer decoration of the Temple of Feathered Serpent at Xochicalco         

Teotihuacan, Tüylü Yılan ve Med-Cezir



Orta Amerika medeniyetinin klasik dönem şehirlerinin en önde geleni Teotihuacan (M.S. 100-500) kendinden sonra gelen Maya ve Aztek medeniyetlerinin devam ettirdiği kültürel unsurları barındırır. Yaklaşık 150 binlik nüfusuyla kent güneşe, aya ve tüylü yılana adanmış piramit-tapınakların bulunduğu bir merkezi kutsal alana ve varlıklı kesimin oturduğu korunaklı büyük sitelere sahiptir. Binaların duvarları deniz kabukları ezilerek yapılmış kireçli sıva üzerine renkli bezemelerle süslenmiştir. Deniz kabuklarını sonradan Nahuatl dilinde Quetzalcoatl olarak bilinen tüylü yılan piramidinin kabartma dekorasyonunda da görüyoruz. Quetzalcoatl, yani tüylü yılan Aztek döneminin antropomorfik tasvirlerinde deniz minaresi kabuklarıyla yapılmış bir kolye takmaktadır (Codex Barbonicus).

Codex Barbonicus'ta deniz kabuğu kolyesi takan Quetzalcoatl tasviri


Teotihuacan sakinlerinin ve takip eden Maya ve Aztek medeniyetlerinin inanışında bu denli yer eden, deniz kabuklarıyla ilişkilendirilen tüylü yılanın tasvirinin oluşmasında gel-git olayının önemli rol oynadığını düşünüyorum. Gel-git olayı sonrası suların çekildiği zamanın deniz kabuklularını toplamak için en iyi zaman olduğu bilinen bir olgudur. Gelgitin en güçlü yaşandığı zamanlar da dünya, güneş ve ayın aynı istikamette bulunduğu dönemlerdir. Güneşin ve ayın çekim güçlerinin birleşmesiyle gelgit en kuvvetli halini alır.


Teotihuacan’daki tüylü yılan tapınağında tüylü yılan tasvirinin yanında çift dairesel gözlü bir yaratık da tasvir edilmiştir. Bu varlığın güneş ve ayın dünya ile aynı istikamette yer alışını tasvir ettiği düşünülebilir.

Teotihuacan'daki Tüylü Yılan piramit / tapınağı. Yılan tasvirlerinin solunda tam dairesel gözlü bir yaratığın tasvirleri var.


Quetzalcoatl’ın zoomorfik tasvirlerinde yılanın kıvrımları dik olarak yükselip alçalan bir seyir arz eder. Belki de yükselip alçalma bu doğa olayını yılanla sembolize etmeye yönlendirmiştir. Yükselip alçalma arz eden mevsimsel döngülerin de bu tasvirin oluşumuna esin kaynağı olduğu düşünülebilir.

Maya döneminin tüylü yılan /Quetzalcoatl tasvirleri. Solda Yaxchilan levhası, sağda Xochicalco tüylü yılan tapınağının dış kabartmaları.